Ihan älyttömän hyvää joulua!

Ihan todella hyvää joulua itse kullekin säädylle. Joulu ei ole vain ah niin ihanien pehmoisten ja kovien pakettien ja ylensyönnin aikaa. Tai siis tottakai jouluna annetaan ja saadaan lahjoja ja vedetään turpa täyteen herkkuja niin, ettei varpaita näy, mutta se ei ole se joulun ”juttu” minulle.

Joululla on tottakai kristillisessä maailmassa ihan oma erityisasemansa, mutta siitä on kirjoittaneet paljon minua viisaammat niin paljon, että siihen en puutu sen enempää. Joululla on tottakai huikea kaupallinen merkitys koko maailmassa, mutta sen merkitystä, sen tuottamaa prosentuaalista osuutta koko vuoden liikevaihdosta ja koko kapallisuuden rapauttavaa ja turmelevaa vaikutusta joulun perimmäiseen sanomaan en ala enkä ajatellut tuumia, sekin on arkaretta niille, joita se syvemmälti koskettaa ja jotka siihen jotenkin pyrkivät vaikuttamaan. Arvelin siis kirjoittaa minun joulustani.

Lahjat

Tottakai jouluna annetaan lahjoja. Minusta on hirmuisen mukava miettiä mahdollisia lahjoja ja niiden sopivuutta ja mukavuutta. Herkuttelen pitkän aikaa miettien lahjan saajien ilmeitä pakettien avaushetkellä ja miten ne siitä lahjasta ilahtuukaan. Myöskin hehkutan jo pitkän aikaa etukäteen omia pakettejani. Miten tarpeeseen villasukat tuleekaan ja tuokohan pukki niitä toivomiani kynsikkäitä. Ja tietysti, niin karu ajatus kuin se onkin, niin kyllä lahjan saaminen ja antaminen kertoo myös kahden ihmisen välisestä suhteesta. Lahjojen antaminen vain kertakaikkiaan kuuluu asiaan. Kalliit kultakäädyt ja muut turhat ja kalliit lahjat on minusta hiukan hölmöjä, ajatuksella annettu kuuden euron lautasliinarengas voi kantaa paljon suurempaa merkitystä kuin kalliit ja turhat lahjat, jotka ovat jotenkin hirmun rahvaanomaisia.  Sitten viimeistään aatonaattona karu totuus hyppää silmille lumen tai loskan lomasta ja on pakko käydä prismasta kynttilänjalka tai kahvimotti lahjaksi. Miten se pääsikään unohtumaan? Se lahja?

Kuusi

Meillä lapset valkkaa kuusen alametsästä, kaataa sen ja kantaa sisälle. Lapset koristelee kuusen tapellen samalla ankarasti siitä, että kuka saa laittaa latvatähden. Tänä vuonna Ilona veti pidemmän korren sen jälkeen kun Onni oli kaataa kuusen kertaalleen kurottaessan tähteä latvaan. Tämä rituaali on hyvin yksinkertainen ja koruton ja kuusi kannetaankin pihalle viimeistään tapaninpäivänä, mutta silti ah niin tärkeä ja tunnekylläinen. Mein joulujuttu.

Sauna

Jouluna käydään päiväsaunassa. Aamupäivästä alkaen pidän tulia kiukaassa ja padassa ja pikkuhiljaa lämmittelen saunan kuumaksi. Jouluna vielä tämä operaatio kestää hyvinkin neljä tuntia, kun muun puuskaamisen ja ruoanlaiton ohessa käyn lisäämässä puita ja tarkistamassa veden lämpötilaa. Ruoan jälkeen sitten mennään saunaan eikä siellä pidet kiirettä. Hankeen mennään istahtamaan jos hanki on, muuten vain viilennellään terassilla. Kun lapset oli pieniä miun piti yleensä vielä ennen saunaan menoa mennä tarkistamaan kahvinkeitin tai uuni ja samalla viemässä paketit kuusen alle. Kun saunasta sitten tullaan takaisin niin pukki on juuri ehtinyt käydä. Harmi.

Pukki

Käy aina kun ollaan saunassa, kts.ed. Tosin, parin viime vuoden ajan mie ja Tytti ollaan oltu ne pukin missaavat, ku lapset lähtee ensin saunasta ja vie ne lahjat kuusen alle meitä yllättämään.

Ruoka

Hyvää ja paljon. Jouluruoasta on kirjoitettu varmaan satoja kirjoja, ei siitä sen enempää. Mein jouluruoka on aika perinteistä kinkusta alkaen, mutta on meillä siinäkin yksi oma juttu. Meillä tarjoillaan joulupöydässä perinteisesti säilykemandariininlohkoja. Älkää kysykö miksi, niin vain on.

Niinkuin edellisistä ehkä huomaa, ei se mein joulu niin hirmuisen erikoinen ole. Se on kuitenkin mein joulu. Ja oikeasti, edelliset sikseen. Joulu on aikaa olla perheen kanssa. Olla perheen kanssa hyvässä kun kaikkien pinna on kireällä ostosruuhkassa. Olla perheen kanssa tappelemassa kuusen tähden laittajasta. Olla perheen kanssa salaisuuksia muilta perheenjäseniltä lahjojen muodossa. Olla perheen kanssa yhdessä nauraen taas missatulle joulupukille. Olla perheen kanssa massu täynnä sohvalla lumiukkoa ja lastenelokuvia katsellen. Olla perheen kanssa isosti sovussa kun joulupäivänä ollaan vaan. Olla perheen kanssa illalla sohvalla lasten nukahtamisen jälkeen ja ryystää kokonainen oluttölkillinen. Olla perheen kanssa pakkasessa kuusta hakemassa. Olla perheen kanssa.

Olla perheen kanssa.

Ihastuttavaa ja rentouttavaa Joulua kaikille!

Jaa Facebookissa tai sähköpostillaShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Kategoria(t): Perhe-elämää. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Ihan älyttömän hyvää joulua!

  1. Tytti sanoo:

    Oikein hyvää joulua arvostan.netin lukijoille (kaikille neljälle?) ja Markukselle myös. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Varmenne * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.