Juuretonta Joulua

Tai ei oikeastaan juuretonta. Kyllähän meillä kaikilla juuret on. Jossain. Toisilla ne on sellaisia ilmajuuria jotka ei juuri menoa hidasta ja toisilla ne on sellainen valtava ankkurinippu reidenpaksuisia juuria jossain pohjalaisella sukutilalla jotka vetää helposti vertoja Golden Gaten perustuksille. Mutta tämä joulu tuntuu juurettomalta, jos tiedätte mitä tarkoitan.

Melkein koko aikuisikäni Joulu on ollut ikäänkuin selviö. Ostetaan jotain halpoja mutta kuitenkin ilahduttavia paketteja ja kääpiöille yhdet tai kahdet sellaiset toivotut ja kulloisenkin vuoden rahatilanteen mukaan kalliimmat. Siivotaan, ostetaan ruoat ja laitetaan ne enemmän tai vähemmän porukassa. Kääpiöt valkkaa kuusen ja kantaa se sisään ja koristelee. Pukki käy juuri silloin kun ollaan saunassa ja jättää vain paketit. Poltetaan kynttilöitä. Aamuisin ja iltaisin ei ole pimeää kun kun kuusessa on valot. Syödään ja valvotaan. Lauletaan synttärintoivotukset. Ollaan vain. Kylpytakissa ja villasukissa koko päivä. Syödään vähän lisää. Ehkä parasta kaikissa Jouluissa on ollut katsella ja kuunnella ja nuuskia, miten kääpiöt ja Tytti laittaa, pelaa, tappelee, stressaa, yllättyy, syö, ilahtuu, nauraa, nauttii ja nukkuu. Tai ei nauti ja nuku, miten milloinkin ja tilanne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Mutta meitä on ollut perhe.

Tänä Jouluna tilanne on toinen. Tai siis on meitä vieläkin perhe, mutta erilainen perhe. Semmoinen perhe joka ei vietä Joulua yhdessä. Ja se kyllä on jollain tavalla haikeaa. Jopa surumielistä. Eijei, en mie valita, mie olen kiitollinen ja iloinen jokaisesta Joulusta ja jokaisesta hetkestä aiemmassa perheessä ja tässä nykyisenlaisessa perheessä. Mutta kaipa minäkään en ole immuuni muutoksille. Tänä jouluna syödään yhdessä, mutta muuten on miun etävuoro kun Tytillä on töitä. Käyn aattona kotona ja syödään yhdessä mutta sen jälkeen menen pois. Muualle. Enkä oikeasti valita sitäkään, minulla on oikein mukava paikka mennä joulunviettoon ja seura on taatusti oikeinkin erinomaista. Mutta se ei ole kuitenkaan koti ja perhe. Tai siis on, mutta ei minun. Ensimmäistä kertaa tositosipitkään aikaan mie en ole kotona Jouluna. Se juurijuttu mistä jo mainitsinkin.

Älkääkä nyt yhtään siellä panikoiko 😀 Kaikki on ihan hyvin. Tämä uudenmallinen perheeni toimii oikein hienosti ja kaikki ainakin minun tulkintani mukaan ovat onnellisia siinä missä ovat. Ja se on hyvä. Paremmin kuin lukemattomissa muissa perheissä tai sen kaltaisissa yksiköissä. Mutta saan mie silti olla tänä Jouluna kovinkin epäluonteenomaisesti pikkuisen surumielinen. Me keski-ikäiset kaljuuntuvat miehet ollaan muutosvastarintaisia 😀

Ihan tavattoman rauhallista, kaunista, hiljaista ja metelistä, herkkää ja parkkiintunutta, tunteellista ja suorittavaa, riehakasta ja surumielistä, fitfarmista ja ähkyistä, salaatinlehtistä ja läskisoosista, köyhää ja rikasta, kylmää ja lämmintä, karvaista ja steriiliä, raivoraitista ja känniääliöistä, valoisaa ja hämärää, yksinäistä ja tungoksista, nuhaista ja tervettä, villasukkaista ja hepeneistä, suurperheistä ja sinkkuista, talipalloista ja palmupuista, lumihankista ja hiekkarantaista Joulua kaikille teille. Te olette minulle tosi tärkeitä. Varsinkin nyt.

 

Jaa Facebookissa tai sähköpostillaShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
This entry was posted in Perhe-elämää. Bookmark the permalink.

2 Responses to Juuretonta Joulua

 1. Jari says:

  Muistan itse ensimmäisen Joulun eron jälkeen. Aina oli ollut Joulu jotenkin perheen kanssa. Sattui vielä sellainen Joulu ettei ollut ketään läheisistä oikein maisemissa. Pudotus siitä koko perheen Joulusta oli kova ja aloin ymmärtää miksi Joulu on yksinäiselle kova paikka. Nyt on tullut Jouluja vietettyä ilman perhettä ja “perheen” kanssa ja hengissä ollaan.

  Hengissä ja “järjissäni” silti 🙂

  • Markus says:

   Kiitos kommentista! 😀

   Ihan mukavaisesti mein joulu on mennyt. Erilainen joulu toki kuin “perhevuosina”, mutta erinomaisen rentouttava yhtäkaikki 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Varmenne * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.