Mikset sä koskaan ja pitääkö sun aina?

Aika on niin säälimättömän julma suure ja otsikon tutut sanat on kirjaimellisesti kuultuna aika karuja. Ikinä kestää tosi kauan ja aina on oikeasti hirmuisen paljon. Koskaan tarkoittaa sitä, ettei edes ensi vuonna eikä sitä seuraavanakaan. Lukuisia kertoja varsinkin lasten suusta olen kuullut eri muodoissaan nuo surullisenkuuluisat lausahdukset siitä, miten en koskaan saa tai miksi mie aina teen jotain. Eikä se nyt niin hirmuisen harvinaista ole aikuistenkaan kesken.

Jotenkin se riipaisee hirmuisen syvältä, kun pieni silmälasipäinen poika huutaa itkuisin silmin akkuporakone kädessään pistorasian ääressä valmiina toimimaan: ”Miksei koskaan saa tehdä mitään hauskaa!” Samoten kuin kuudettatoistakertaa hammaspesulle komennettu teini-iän kynnyksellä oleva ripakinttu huutaa:” Pitääkö sun aina komentaa!” Mitä siihen sitten oikein voi sanoa? ”Ei saa, meillä kaikki hauska on kiellettyä”? ”Pitää, miulla syntymästä asti ollut sellainen geenivirhe, että miun pitää aina komentaa enkä voi puhua normaalisti”?

Pohdinnan aika tuli taas. Sellaiset sanat kuin ”aina”, ”koskaan” ja ”ikinä” eivät varmaankaan tarkoitakaan oikeasti sitä, mitä niiden luullaan tarkoittavan, vaan jotain ihan muuta toisinaan-joskus-usein-toistuvasti-sillointällöin-ainakin nyt- akselilla. Nehän ovat täytesanoja, joita käytetään korostamaan asian tärkeyttä tai merkityksettömyyttä. ”Nämä projektit menee aina perseelleen”, ”ei tästä tule koskaan mitään”, Tuokin aina jättää työt muille” ja muita meille kaikille työelämästä tuttuja lausahduksia toimikoon täyte- ja korostussanoista hyvinä esimerkkeinä.

Tosin, kolikoilla on ne kääntöpuolensa, tarinoissa totuuden siemen ja lasten huudahduksissa totta toinen puoli. Lienee meille kaikille aina silloin tällöin tarpeen sittenkin kuunnella myös ne täytesanat ja suutuspäissään huudetut loukkaukset. Kyllä niissä saattaa piillä pieni viisauden siemen ja tie parempaan elämään.

Lupaan omasta puolestani miettiä ja tutkia ankarasti omia toimiani, äänenkäyttöäni ja työtapojani seuraavan kerran kun kuulen lasten suusta: ”Miksi sie aina huudat tai komennat?” tai työkaverin suusta: ”Etkö sie koskaan viitsi tervehtiä? Sanoisit joskus edes huomenta” Mites sinä? Olisiko niissä kavereiden tai lasten koskaanmilloinkaan-huudoissa edes pienen itsetutkiskelun paikka?

Jaa Facebookissa tai sähköpostillaShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Kategoria(t): Perhe-elämää. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Mikset sä koskaan ja pitääkö sun aina?

  1. Olisi. Jos ei aina, niin ainakin joskus 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Varmenne * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.