Arkipäivän innovaatiot

Maailman kaikki oikeasti tarpeelliset ja tärkeät keksinnöt on jo keksitty. Tuli, pyörä, vipu, auto, lentäminen, purkinavaaja, paistinpannu, hiustenleikkuukone ja kännykkä on jo keksitty, tuotteistettu ja kaupitellaan jokapuolella. Itse asiassa varmaankin kaikki uudet ja mullistavat tuotteet joita kaupoista ja huutonetistä kotiin kannetaan tai tilataan on jo sellaisia, joita ei osannut kaivata tai tarvita ja joita ilmankin aivan oivallisesti tulisi toimeen. Markkinamiehet ja insinöörit viettää päivänsä ja viikkonsa miettien uusia tarpeita ihmiselosta, jotka sitten voivat nimellistä korvausta ja muutamaa patenttia vastaan täyttää.

Jostain syystä monet näistä uusista tuotteista ja innovaatioista keskittyvät ajan säästöön. Asiat, tehtävät ja askareet hoituu uudella tavalla tai uudella tuotteella tavattoman paljon nopeammin ja tehokkaammin ja aikaa säästyyn kaikkeen tärkeään. Aikaa talletetaan kaikkea sellaista varten, mikä ei mitenkään viittaa arkiaskareisiin tai normaalipuuhaamiseen (nokkela viittaus tässä kohtaa aiempaan arkipäiväistymisen artikkeliin). Joskus tulee kyllä mieleen, että eikös nykyisessä insinöörivetoisessa innovaatioyhteiskunnassa pysähdytä hetkeksikään miettimään niitä asioita, jotka oikeasti ovat tärkeitä ja merkityksellisiä, mutta se lienee aiheena taas jossain tulevassa blogsautuksessa (blogsautus-sanan kopiraitit menee Anille).

Työmatkalla bussissa tekstiviestiä kirjoittaessani aloin ajattelemaan (no jopas) ja päätin samantien listata muutaman keksimättömän keksinnön ja innovoimatta jääneen innovaation, joita maailma kaipaa kipeämmin kuin mitään ja jotka voi sitten kun ne on innovoitu nostaa samaan listaan kuivausrummun, littutelkkarin ja säästöpossun kanssa.

Ennakoiva ja subjektiivinen tekstinsyöttö
Ennakoivan tekstinsyötön tuntee kaikki ja siitä on perustettu lukuisia nettisivustoja joiden tehtävä on listata idioottimaisuuksia joita se tuottaa. Pääsääntöisesti kai ihan mainio keksintö, mutta minusta siinä on perustavaa laatua oleva puute: Se ei tunnista vastaanottajaa tai kirjoittajan tunnelmaa. Työkavereille kirjoitetaan ammattiviestejä ja jargonia ihan eri sanoilla ja sanajärjestyksillä kuin hellyysviestejä ja kauppalistoja vaimolle, jolle taas kirjoitetaan ihan eri tavalla kuin lapsille läksyjenlukumuistutuksia ways to lose weight fast. Myöskin pahalla tuulella tai suuttuneena kirjoitetaan eri tavalla kuin iloisena ja hyväntuulisena. Mielestäni ehdottoman tarpeellinen innovaatio olisi sanojen lisäksi tunnistaa muut luetellut asiat ettei tarvitsi valita ennakoivasta tekstinsyötöstä lihakastiketta pomolle tai ip-stackia lapsien huoneensiivousviestiin.

Sisäänrakennettu vessanraikastin
Miksi ihmeessä innovointi keskittyy siihen, että tarvitseeko vessanraikastinta koskea ja kuinka suurilla pihdeillä se pitää vaihtaa ettei sen torahampaat iske hauikseen? Ehdottomasti pönttöön täytyy tehdä sisäänrakennettu raikastin sinne vesisäiliöön siten, että siinä pöntön kannessa tai kyljessä on helposti käsillä oleva täyttöaukko. Senhän voi sitten vaikka näppärästi somistaa kärpäseksi, delfiiniksi tai viikatemieheksi kunkin oman maun mukaisesti tai vaikka lanseerata kokonainen tuotesarja: Vaihda raikastinsäiliön korkkia päivittäinen mielesi mukaiseksi! Insinööritkin tottakai helpottuu kun luodaan luksusmalliin automaattisesti tekstiviestin lähettävä raikasteen pinnan tason hälytin tai lähetetään se tekstari suoraan lähikauppaan. Eipä aikaakaan kun kusti polkee uuden havun- tai sitruunan- tai tyrnin marjan tuoksuisen täyttöpullon.

Äänenlähdeherkkä vastamelukaiutin
Kun lapset menee nukkumaan niin aikuiset alkaa tekemään kaikkia niitä upeita aikuisten salaisia juttuja, joista lapset eivät koskaan saa tietään mitään ja joista yläasteen välkällä palloseinän takana kavereiden kanssa kuiskitaan varovasti yhden ollessa vahdissa hälyttämässä välkkävahdista. Nyt sitten taas tuhmia ajattelevat perviöt, suut suppuun! Puhun tietysti sipsipussin rapinasta, väkivaltaviihteen äänistä telkkarissa, naapurin vanhanpiian tapojen kovaäänisestä päivittelystä teekupposen ääressä ja lasten luokkakavereiden ylipainon moittimisesta. Niin, ja tietysti youtuben House-bloopersien katsomisesta ja niille hervottomasti naurunpurskahtelusta. Miten meillä ei vieläkään ole lastenhuonen oveen tai sen välittömään läheisyyteen asennettavaa vastamelukaiutinta, joka peittää kaikki edellämainitut ja tuottaa rauhallisia kodin ääniä rauhoittamaan pikkupamperoisten ja tuhisevien isänmaantoivojen nukkutuhinaa ja unilelunpuristelua?

Tilatietoinen multimediamaksukortti
Kortti, joka tunnistaa ostotilanteen ja -tuotteen ja multimedian keinoin opastaa meitä eettiseen kuluttamiseen ja taloudelliseen ajatteluun. Kun maksat prisman kassalla reilun kaupan banaanit se päästää taputusääniä ja heijastaa köyhien maiden lapsia taputtamassa käsiään. Tietokonekaupassa pakkosaadahärpäkettä ostamassa se näyttää tyhjän jääkaapin sisäkuvaa ja päästää autenttisen kuuloista mahan murinaa ja maksamattomien laskujen kahinaa. Ostamatta jättäminen kajauttaa ilmoille fanfaarin ja mister Bean näyttää peukkua.

Kännintunnistusnäppäimistö
Aamusella, kun napsauttaa koneen päälle ja tarkistaa aamun tilatiedot naamakirjasta ja foorumien viimeisimmän annin tulee hakematta joistakin päivityksistä tai foorumiviesteistä Jakomäen ostarilla perjantai-iltana äänitetyn metelin puheentunnistusohjelman läpi syötetty ja apteekkarin puhtaaksikirjoittama kirjallinen anti tai Hugh Hefnerin nuorien vuosien lsd-huuruinen muutaman liuskan mittaiseksi jäänyt muistelmakirjoitus. Kännintunnistusnäppäimistö tunnistaa ohilyöntien määrän ja hengityksen promillet ja vaikuttaa toimivan ihan normaalisti mutta jättää päivitykset lähettämättä foorumeille ja naamakirjaan ja esittää ne kirjoittajalle interaktiivisena esityksenä seuraavana aamuna simuloiden myös nokkelasti viestien lukijoiden reaktioita tuohon kirjoitushetkellä huikaisevan älykkääseen verbaalioksennukseen joka jää palomuurien lapsilukkoon kummittelemaan.

Tällaisiä tänään, listaahan voisi jatkaa loputtomiin. 😀 Onko sinulla joku erinomaisen välttämätön keksimättä jäänyt keksintö joka me porukalla voidaan muokata ja tuotteistaa?

Jaa Facebookissa tai sähköpostillaShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Kategoria(t): Perussettiä. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

9 vastausta kohteessa Arkipäivän innovaatiot

 1. Annika sanoo:

  Pinnoite
  Tälle talvelle keksintö olisi ollut hyödyllinen. Siis sellainen pinnoite joka hylkii lunta esim. pihan kulkureiteiltä, katolta, auton päältä…

  Sanoittaja
  Laite joka muuntaa puheen vastapuolelle ymmerrettävään muotoon. Tarpeellinen härpäke teinien kanssa keskusteltaessa. Voisipa siitä olla hyötyä myös sukupuolten välisille kommunikoinnille. Asioita ei tarvitsisi vääntää rautalangasta ja mikä helpotus kun väärinymmärrystilanteilta vältyttäisiin.

  Tuntiviksaaja
  Sen voisi laittaa nopeuttamaan päivänkulkua kun on tylsiä hetkiä, tympeitä hommia. Hidastamistoiminto voisi olla näppärää kun on hetkiä joiden ei haluaisi loppuvan ihan heti tai tarvitsisi päivään ylimääräisen tunnin.

  • Markus sanoo:

   Kaikki ihan selkeää innovoimatonta innovaatiomateriaalia 😀 Nyt vain odotellaan innovoijien ja tuotteistajien ryntäystä sankoin joukoin.

 2. Mika sanoo:

  Tuosta WC hommasta tän verran tuli mieleen http://www.freshwc.fi/

  • Markus sanoo:

   Juu, tuo pöntönraikastin olikin sellainen innovaatio, jonka mie olin ihan varma olevan jo olemassa, mutta en vain muista koskaan kenenkään maininneen 😀 Tuo puikko näyttää itse asiassa todella kätevältä vaikkei sen loppumisesta saakaan tekstiviestiä 😀

 3. Sellainen Lempeä Läsnäolin olisi joskus tarpeen. Ei todellisiin perhekohtaamisiin, mutta vaikkapa pitkän automatkan loppumattomiin ’äiti’, ’äiti’, ’hei äiti’ -huutoihin lempeydellä ja ikuisen kannustavana vastaava automaatti, joka viestii lapselle hänen tilannepäivityksensä olevan kiinnostava ja tärkeä (vaikka oikea äiti nyt nukkuu tai neuloaa tosiasiallisesti samalla).

  • Markus sanoo:

   Ah, mieletön tuoteidea! Mielessäni muotoutuu jo ostosteeveekampanja ja teemaläsnäolimet jalkapallon ämämkisojen telkkumaratooneja varten!

 4. Annukka sanoo:

  Ihan oikeasti tarpeellinen innovaatio olisi pitkälahkeiset, resorilliset koirien juoksupöksyt. Siis ne naisten stringien kokoiset ja muotoiset byysat, joita narttukoirille puetaan kiima-ajaksi päälle, ja jotka ovat aina niin epäkäytännöllisen pienet, ettei niistä oikeasti ole mihinkään paitsi hiertämään koiraa.

  Inspiroiduin. Pitääkin blogata aiheesta pikimmiten.

 5. sleepenny sanoo:

  erittain mielenkiintoinen, kiitos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Varmenne * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.