Keittoa haarukalla ja klapeja kakkulapiolla?

Tässä kaikenmoisten projektien kanssa painiskellessa sekä työmaalla että kotirintamalla mieleen hiipii väistämättä menetelmät, työkalut ja toimintatavat. Ammattikielellä jotkut piirtää myös prosessit tähän samaan isolla pensselillä piirrettyyn maisemaan jossa yritetään vain palkkaa, parisuhdetta, lapsia tai kotia varten saada aikaan jotain hyvinkin konkreettista tai täysin aineetonta edistystä.

Minkähänlainen metaniikka (ei metafysiikka siltään eikä myöskään mekaniikka pelkästään) sanelee yksilön ja yrityksen menetelmät valita työvälineet? Joskus vain herää aamuun ihmetellen sitä taloudellista, toiminnallista tai strategista päätöksentekoprosessia, jossa valitaan aamupuuron lusikoimiseen syömäpuikot, komentorivipohjaiseen etäkäyttöön windowsin komentorivi tai hyperterm, ruuvin seinään kiinnittämistä varten tehosekoitin ja parranajoon hiekkapaperi. Tämän taloudellisiin ja toiminnallisiin perusteisiin rakentuvan tapahtumaketjun päätteeksi vielä parhaimmillaan kielletään tai ainakin voimakkaasti tuomitaan kaikilla muilla tavoilla tai työkaluilla tapahtuva työn tai askareen suorittaminen. Mitä ihmettä?

Ymmärrän kyllä ja tiedostan ylläpidon ja huollon ongelmat kirjavassa työkalu- ja menetelmäviidakossa. Keittiön laatikossa olevassa lokerikossa on lokero vain rajatulle määrälle ammentimia ja muunlaisten vatkuttimien varaosatkin on kiven alla puhumattakaan perheenisän kyvystä korjata sataakuuttakymmentä erilaista autorataa. Mie vain olisin valmis varsin voimakkaastikin keskustelemaan pidemmän aikavälin hyödyistä ja valmistetun ruoan määrän suhteesta sopimattomiin laittamisvälineisiin tai organisaatiossa tuotetun hyvätasoisen dokumentaation määrän suhteesta dokumenttienhallintaohjelmistoon ja tekstinkäsittelyohjelman ominaisuuksiin. Puhumattakaan siitä miten hyvin työkalu sopii käyttäjälleen. Ei sama lapio sovi kaikkiin käsiin tai kaiken kaivamiseen eikä heiveröinen koulutusinsinööri jaksa isoa lekaa nostaakaan. Miksi sitten yritysmaailmassa pitäisi?

Jostain syystä, varsinkin kun mennään hiukan oman mukavuusalueen ja osaamisen ulkopuolelle, maalaisjärjen käyttäminen ja alkeellistenkin syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen on hirmuisen vaikeaa. Vai kenen mielestä olisi järkevää antaa jokaiselle metsurille saman numeron saappaat, samankokoinen kypärä ja samanpainoinen saha ja passittaa metsään? Miksi sitten yritysmaailmassa toimitaan juurikin noin välittämättä metsurien pontevasta vastaanpanemisesta ja jopa hyvistäkin puheenvuoroista sopivien saappaiden puolesta? Aina ja jokapaikassa on tietysti kymmeniin dokumentteihin ja työtehotutkimuksiin naamioituna ja byrokraattisin sanakääntein todettu sama asia. Emme osta teille sopivia saappaita koska saappaat on kalliita ja saatiin halvalla iso erä samanlaisia saappaita. Ette myöskään saa käyttää omia saappaitanne, koska siitä kärsii yrityksen brändi. Hah, sanon minä! Ei kai toivottavasti tuossa edellä kuvaamassani tilanteessa ole kenenkään muunkaan mielestä mitään järkeä?

Koskakohan ja milloinkahan huomataan kodeissa, töissä, taukopaikoilla, rotujärjestöissä ja avantouimaseuroissa se, että kun viimeinenkin numero on listattu ja katsotaan mitä sinne viivan alle jää, niin aikalailla varmasti sillä, joka valitsee sopivat työkalut omaan käteensä ja omaan hommaansa oman osaamisensa mukaisesti, jää sinne enemmän kuin sillä toisella. Vaikka joutuisikin liimaamaan siihen keittiön laatikossa olevaan lokerikkoon pari uuttakin kehikkoa.

Jaa Facebookissa tai sähköpostillaShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Kategoria(t): Perussettiä, Työhommia. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta kohteessa Keittoa haarukalla ja klapeja kakkulapiolla?

 1. Jarkko sanoo:

  Jaahas. Markuksen töissä taas IT on yhdenmukaistanut läppäreitä ja niiden softia arvaan mä….

  • Markus sanoo:

   Lähellä, mutta ei kuitenkaan 😀 Samoista aihepiireistä toki tämäkin avautuminen sai alkunsa, mutta kyllä Tytin työasulla ja sen pakollisuudellakin oli siemenensä tämän kirjoituksen puun itämiseen, jos sallit kielikuvan.

 2. Heli sanoo:

  Nytkö meni hermot sen iki-ihanan kekäleen kanssa :)?

  • Markus sanoo:

   😀 Itse asiassa tämä kumpusi Tytin (vaimo) työpaikan työasupolitiikasta, mutta kyllähän tämä istuu siihen mainitsemaasi ihan yhtä hyvin, jopa paremmin 😀

 3. Tytti sanoo:

  Meillä on siis töissä pakollista käyttää firman antamaa asua. Housut saa itse valita. Ne paidat on huonoja. Lyhythihainen kuristaa kurkusta, puristaa hauiksista, rypyttyy rinnan päälle, mahan kohdalle mahtuisi vielä rantapallo ja paita on liian lyhyt. Niskasta se on sopiva tai jopa runsas. Hassua on, että etupuoli käännettynä taakse paita on just passeli, jos ei oteta pituutta huomioon. Pitkähihainen on ohutta kangasta eikä lämmitä yhtään ja näyttää tonttupaidalta. (Sopii kyllä vuodenaikaan) Pitkähihainen on malliltaan yhtä mukava kuin lyhythihainen.

  Onneksi on softshell-takki, jota saa käyttää. Harmi, että softshell-takin alta ei saisi näkyä oma paita ollenkaan, eikä kyllä muittenkaan paitojen alta. Mutta se softshell-takki on hyvän mallinen, riittävän pitkä suojaamaan myös selkää ja aika kivasti lämmin, jos sinne alle laittaa villapaidan ja päälle firman tarjoaman toppatakin. Pulmana on, että firman vaatteitten alta ei saisi näkyä ne omat paidat. Mun työolosuhteet on sellaiset, että poolokauluksellinen villapaita (joita mulla on hankittuna hyvä valikoima) on ainoa toimiva vaihtoehto. Muuten olisin sairaslomalla koko ajan.

  No joo, vielä ei ole kukaan päälliköistä sanonut, että nyt se villapaita hittoon sieltä alta eikä varmaan sanokaan. Olkoonkin vastoin firman pukeutumissääntöjä niin uskoisin, että maalaisjärki voittaa tässä. 🙂

  • Jarkko sanoo:

   Ai noinkin käytännöllinen. Mä jo ajattelin, että honkkari on lähtenyt kohottamaan imagoaan ja pistänyt siistit ja viralliset asut kuten esmes lentoemoilla. Mutta ymmärrän kyllä ja saattaa olla, että mäkin pistäisin kampoihin jos mun paidat puristaisi mun hauisten kohdalta. Olisi näet aika pieni paita silloin. Tosin tuosta mahan kohdalta on ihan OK, että on tilaa.;-)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Varmenne * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.