Kouluhaarniskat käyttöön?

Opettaja erotettiin hänen saateltuaan oppilas ulos ruokalasta voimakeinoja käyttäen. Kansalaiset pillastuivat perusteellisesti, kansanedustajat kirmaavat kilvan kommentoimaan, blogipalstojen palvelualustojen jäähdytyslaitteisto ylikuumenee ja valtakunnan viralliset mielensäpahoittajat saavat polttoainetta viikko- tai kuukausikausiksi.

Onkohan nyt kuitenkin niin, että tässä ei ole ollenkaan kysymys yhden opettajan ja yhden oppilaan neuvonpidosta vaan jostain ihan muun tasoisesta ilmiöstä?

<täytä tähän perinteinen “minun nuoruudessani”, “mikä nuorisoa vaivaa”, “lakimuutos heti voimaan”, “remmiä sietäisivät”, “nuoret voi pahoin” ja “he tarvitsevat vain hellyyttä” teksti, joita internet on jo valmiiksi aiheen tiimoilta pullollaan>

Yhtäkaikki omat kaksi senttiäni (rahayksikkö) liittyy lähinnä siihen, että niin hirmuisen tärkeätä kuin julkinen keskustelu aiheen tiimoilta onkin ja miten korvaamatonta on tuoda epäkohtia julkiseen tietouteen ja keskusteluun niin eikös oikeasti tärkeintä olisi turvata opettajien työ- ja oppilaiden oppimisrauha?  Käyttää se energia mitä julkiseksi tulevat yksittäiset tapahtumat saavat kerrytettyä siihen, että pidetään oma pesä puhtaana yhteisöstä huolta kantaen? Potkujen jakaminen oppilaan kuvaamaan kännykkävideon perusteella tai vartija-armeijan palkkaaminen ei ehkä kuitenkaan ole niitä keinoja, joilla tämä peräänkuuluttamani rauha saadaan palautettua vaan jokaisen yksittäisen ihmisen oman elämän hallinta on tässäkin avainasemassa.

Aloitetaan maailman parantaminen pienistä teoista kukin kohdallamme:

 • Ei rikota lakeja ja sääntöjä, esimerkillä he oppivat
 • Kunnioitetaan ja autetaan puolisoa, ystäviä, naapureita ja lapsia, siten he oppivat kunnioittamaan ja auttamaan.
 • Tuomitaan puhein ja teoin väärinkäytökset ja väkivallanteot, siten he oppivat väärän
 • Annetaan rajat, luodaan reunaehdot ja valvotaan niitä sekä noudatetaan itsellemme asetettuja rajoja, siten he oppivat elämässä olevan rajoja ja niiden ylittämisestä seurauksia

Menetettyjä tapauksia on aina ollut ja tulee aina olemaan, niiden kanssa täytyy vain tulla toimeen ja selvitä. Eikä ne kaikki lapsia ole.

Ja viimeiseksi. Eiköhän me kaikki olla joskus niitä omia rajojamme venytelty ja paukuteltu suuntaan jos toiseenkin ja niin tulevat kaikki lapset, nuoret ja aikuiset aina tekemään. Rajojen paukuttelusta vain täytyy useimmiten tulla seuraus ihan niinkuin minullekin tuli kun karkasin naapurinpojan kanssa kaatopaikalle päiväksi pulloja keräämään ilmoittamatta, arestiahan siitä pätkähti. Ilman seuraamuksia rajojen vaatiminen merkittävästi hankaloituu.

 

 

Jaa Facebookissa tai sähköpostillaShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
This entry was posted in Perussettiä. Bookmark the permalink.

4 Responses to Kouluhaarniskat käyttöön?

 1. Jorma says:

  Markus. Sinä olet hieno mies. Et pelkästään siksi, että ajattelet niinkuin minä, vaan myös siksi, että osaat pukea ajatuksesi selkeästi, provosoimatta ketään äkillisiin mielipidepurkauksiin.

  Hieno kirjoitus. Hienosti sanottu.

  Jorma

  • Markus says:

   Kiitokset suuret kauniista sanoistasi, mie tallennan ne syömmeeni ja käperryn niiden ympärille kun maailma tuntuu liian suurelta 😀

 2. Antti says:

  Olen aivan samaa mieltä sinun “Aloitetaan maailman parantaminen” listastasi, kaikki 4 kohtaa ovat hyviä.

  Asian ydin on kappaleesi: Menetettyjä tapauksia
  “Menetettyjä tapauksia on aina ollut ja tulee aina olemaan, niiden kanssa täytyy vain tulla toimeen ja selvitä. Eikä ne kaikki lapsia ole.”

  Eikös se kaikkein suurin ja vaikein ongelma ole silloin kun ongelma on tässä ja nyt, kuten se oppilaan poisto ruokalasta.
  Minun pitäisi saada tämä lauta siististi sopivan mittaiseksi, mutta minulla ei ole välinettä, sahaa. Minulla on ongelma.
  Siinä se opettajien ongelma. Ei ole annettu laillisia välineitä säilyttää työrauha luokassa.
  Asia on ratkaistu vasta sitten kun opettajilla on laillinen oikeus maalaisjärkeä käyttäen tarvittavin keinoin pistää häirikkö järjestykseen.

  On siis kaksi toisistaan täysin irrallaan olevaa asiaa:
  Alusta saakka teoriassa oikea pedagoginen tekeminen, jolloin meistä kaikista kasvaa hyviä ihmisiä. Tämä on teoriassa jo viranomaisten hallinnassa, ohjeet on annettu jo kauan sitten.
  Ja
  Häirikön kuriin saaminen. Joku meistä häiriköi siksi, että hän on saanut “huonon” kasvatuksen. Joku meistä häiriköi, vaikka hän ns “hyvän kasvatuksen tulos”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Varmenne * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.