Someharha vai harhasome

Blogsahduskynnys ylittyi ihan ykskaksyllättäen ja melkein pyytämättä! Ja moinen ylitys ilmiintyi ihan odottamatta samanlaisesta ja -kaltaisesta aamusta kuin huikaisevan moni muukin aamu on ollut ja epäilemättä tulee olemaan. Mikä minusta ainakin on melkomoisen mieluisaa ja otan moisen kehityksen tai kehittymättömyyden hyvämielisyydellä vastaan koska pidän aamuistani ylittyi niissä blogsautuskynnys tai ei.

Tänäaamuinen kynnyksenylityntä liittyi melkeinpäivitykseen eräältä ystävältä, jos hän totesi melkeinstatuksessaan ilmoittaneensa somelle vakavaa asiaa jota hän oli vakaasti ajatellen, harkiten, muotoillen ja näppäimistöä näpyttäen kirjoittanut somelle sisällöksi mutta sitten kuitenkin jättänyt melkeinpäivitykseksi urakkansa, koska kyse on somesta. Somessa ei hänen mukaansa kukaan aidosti välitä mistään pintaa syvemmästä ja päättää jatkaa lillimistä kuvissa koska ne eivät vaadi keltään mitään. Ja tästä miun kolauksen saaneet aivosoluni herkesivät surraamaan ja ajatelmaa tuottamaan ihan blogsautukseksi asti. Tai ainakin tähän asti, saa nähdä miten käy jatkon.

Some jo lähtökohtaisesti on valtavan mielenkiintoinen vapauden manifesti missä omilla valinnoilla joko tietoisesti tai alustan algoritmisesti päätetään, että mitä some itselle pällistelyyn tarjoilee sortimentistaan ja sitä myötä siis ne omat valinnat taivuttaa merkittävästi sitä, että mitä someen itse suoltaa ja myötäisesti myös, että mitä some itselle suoltaa. On ymmärtääkseni ihan tutkimuksellisesti todennettu tosiasia, että harmitukset lisää harmitteita ja iloisuudet ja halaukset lisää iloisuutta ja halauksia sekä myös, että sitä näkee mitä etsii tai mihin mieli on nojallaan. Sitä myötä siis jos some itselle tarjoilee vain pintaliitoa ja kepeitä asioita niin se on oma valinta ja jos some tarjoilee politiikkaa, levottomuuksia ja syvällisyyksiä niin sekin on oma valinta. Asia on tottakai paljon monimutkaisempi kuin kyllä tai ei, syvällinen tai pinnallinen, mutta yhtäkaikki ja kuitenkin siten some vastaa kuin sinne huudetaan. Varsin yksinkertaistettuna.

Mielenkiintoista on myös edellinen kappale huomioonottaen ja ystäväni melkeinpäivitys ajatelmaan sisältyen se, että se melkeinpäivitys, siihen reagoivat ja siihen reagoimatta jättävät, sen lukevat ja siitä johtuen jotain muuta somessa lukevat ja niihin reagoiminen ja kaikki muut mielenkiintoiset kerrannaisvaikutukset kahvipöytäkeskusteluja myöten merkittävästi vaikuttavat siihen, että millainen some meille tarjolla on ja miten sekä millaisten asioiden tiimoilta siihen haluamme tai koemme tarpeelliseksi itse vaikuttaa. Tämä on mielestäni yksi merkittävä someharha, koska meille somen kuluttajille se melkeinpäivitys tai status ei ole se muutamaminuuttinen tai parituntinen jonka ihminen ilmaisee vaan meille se saattaa olla kaikki, mitä ihmisestä kuulemme pitkiinkin aikoihin.

Tästä pääsenkin toiseen someharhaan joka aamun ajatelmahetkenä aivosta ilmoille alkoi punkemaan ja se oli minulle jo vuosia sitten aiemminkin todettu mielenkiintoinen seikka, jossa statuksensa päivittävä ihminen, kuvan postaava ystävä, uutisen tai linkin kierrättävä sometuttava tai joku muu itse asiassa oikeasti ilmaisee sitä nimenomaista hetkeä elämässään. Ihminen harvoin ilmaisee statuspäivityksessään tai instakuvassaan elämästään juuri isompaa kokonaisuutta kuin senhetkinen tunnetila tai juuri otettu kuva. Me seuraajat näemme sen minuuttisen snapshotin someystävän elämästä ja usein sen minuutin hetki edustaa meille tämän nimenomaisen ihmisen kokonaisuutta siltä päivältä tai vaikka viikolta!

Itse teen joka aamu päivityksen ja olen tehnyt sen joka aamu jo vuosikausia lukuunottamatta aikoja, jolloin en ole syystä tai toisesta ollut siihen pystyvä. Tämä aamutervehdys on aivan ehdottomasti useimmiten positiivinen ja kepeähkö siitä syystä, että mie olen aamuisin positiivinen ja kepeähkö. Minulta on kysytty, että miten voin muka olla aina niin positiivinen ja iloinen? Ja siitä syystä olen tietty ollut milloin feikki, milloin pinnallinen ja milloin en koskaan sano mitään syvällistä vaan koko elämäni on perkolaattorin pörinää eikä koskaan mitään huolia, hankaluuksia tai suruuksia. Tässäkin on nimenomaisesti kysymys someharhasta! Useina päivinä aamutervehdys on ainoa asia mitä minusta somessa on ja sen perusteella olisin siis aina ja joka päivä, siis jatkuvasti ja koko ajan, positiivinen ja kepeähkö. Mutta nyt voi kertoa teille salaisuuden: En ole.

Minulla ja kaikilla muillakin on tietenkin hyviä hetkiä ja huonoja hetkiä, suruja ja iloja, onnettomuuksia ja onnenpotkuja, mutta minä valitsen ilmoittaa ja julkistaa positiivisuuden ja kepeyden. Luen mieluummin hyviä kuin huonoja uutisia, iloja mieluummin kuin suruja ja katson mieluummin kauniita kuvia kuin kauheuksia. Se ei tarkoita, etten olisi tietoinen suruista, kauheuksista, huonoista uutisista ja kismitteistä, mutta valitsen jatkuvasti ja päivittäin olla niitä ilmoittamatta, lietsomatta ja säästää someni niiltä. Sillä tavalla someni on itse asiassa ihan mukavaa ja minulle sopiva. Jos haluaisin vakavuutta ja syvällisyyttä, niin valitsisin vuorovaikuttaa vakavien ja syvällisten ihmisten kanssa vakavasti ja syvällisesti. Jos haluaisin hankaluuksia ja suruja niin vuorovaikuttaisin somessa sellaisesti ja ylipäätään some taipuisi sen mukaiseksi jollaisesti itse vuorovaikutan.

Ja yritän muistaa koko ajan ja joka kerta, että somepäivitys ei ole sen ystäväni kokonainen tunti, päivä, viikko tai elämä vaan some tarjoilee ihmisistä sen hassun hetkisen jonka aikana se status tai kuva sinne someen pullahtaa. “Somen ulkopuolella” on mielenkiintoinen konsepti jossa oikeasti se kaikki elämä tapahtuu jota me kaikki oman aivomme mukaisesti sinne someen sitten suollamme ja sellaista vuorovaikutusta meille sieltä vastapalloon potkutetaan. Somenmukaiset ihmiset ovat aivan käsittämättömän onnellisia ja mielettömän surullisia! Mutta ei kukaan meistä ole somenmukainen, muistakaa se.

Me olemme me ja somen teemme me itsellemme toivoen, että se kaikille vuorovaikutuskohteille myös mieluisaa somea tuottaisi. Ei sen enempää!

Jaa Facebookissa tai sähköpostillaShare on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
This entry was posted in Memiehet, Perussettiä, Työhommia. Bookmark the permalink.

1 Response to Someharha vai harhasome

  1. Uskomattoman blogin toivo näen paljon enemmän tästä sisällöstä. I found something new on this website, some of my opinions agree with that, I just want to ask for one brief opinion or tips on the article or a few sentences above and I’m sure you are more skilled in making concise conclusions and concise for that.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Varmenne * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.